9 червня 2019, 19:10, ЗЗР

Тонна інсектициду потрапила в річку Рось

Як повідомляється на сторінці в Facebook Регіонального офісу водних ресурсів річки Рось, нез’ясована кількість інсектициду потрапила в притоку р. Рось, на відстані близько 5,4 км до гирла. На даний час проводяться роботи органами ДСНС по вилученню із водного об’єкта контейнерів із даним препаратом.
 
РОВР річки Рось повідомив органів ДСНС, органів місцевого самоврядування, водоканалів, які можуть потрапити в зону можливого забруднення. Передусім йдеться про м. Біла Церква.
Всі обмеження на забір води та купання в Росі стосуються не тільки білоцерківців, а й жителів інших населених пунктів уздовж русла річки. Зараз спеціальні служби роблять заміри води і локалізують можливу зону ураження. Масштаби забруднення фахівці обіцяють встановити найближчим часом.
 
У повідомленні просять громадян утриматись (тимчасово) від загального водокористування русловими водними об’єктами на р. Рось (купання, плавання на човнах, любительське і спортивне рибальство, водопій тварин, забір води з водних об'єктів без застосування споруд або технічних пристроїв).
 
Зауважимо, що річка Рось протікає через більш ніж 70 населених пунктів, в тому числі районні центри Київської, Черкаської та Вінницької областей. Донедавна вона вважалась однією з найчистіших в Україні.
 
P.S. У коментарях до повідомлення на різних ресурсах стверджується, що водієм та його напарником інсектицид був вкрадений. Втікаючи з місця злочину, вони не впорались із управлінням і перекинулаись. щоб приховати злочин, підпалили авто. від високої температури ємності з пестицидом лопнули і речовина вилилася в річку. Загинула риба та інша біота, що перебувала близько до місця аварії.