7 червня 2019, 18:10, Урожай

В Україні підбито підсумки сезону вирощування спаржі

Про це на сторінці у Facebook повідомила Тетяна Івченко, керівник лабораторії генетики, генетичних ресурсів і біотехнології Інституту овочівництва і баштанництва НААН.

Незважаючи на зниження ціни на зелену спаржу порівняно з 2018 роком, завдяки збільшенню об’ємів ринку, цьогоріч було налагодженню стабільні канали збуту та вдалим маркетинговим стратегіям кращих виробників, рентабельність виробництва була достатньою для подальшого розвитку даного напряму овочівництва.

«Кліматичні умови поточного сезону (високі температури в кінці квітня та у червні, приморозки і тривале похолодання на початку травня) засвідчили необхідність налагодження стабільного конвеєру надходження продукції. Забезпечити сталі поставки спаржі можливо різними способами. Насамперед, за рахунок правильного підбору гібридів, різних способів мульчування і укриття насаджень, та організації холодового ланцюга для короткострокового зберігання продукції», — зауважила Тетяна Івченко.

Разом з тим, багато дрібних виробників спаржі, які намагались заробити на вирощуванні цієї культури, не отримали якісної продукції і пояснити це можна лише одним, браком знань і відсутність бажання вчитись та ігнорування рекомендації фахівців.

За словами науковця, з метою отримання об'єктивної інформації, а також визначення та випробування генотипів в природно-кліматичних умовах нашої країни, установою було прийнято рішенні закласти полігон випробування перспективних для виробництва гібридів зеленої спаржі провідних селекційних компаній світу.