8 червня 2019, 09:00, Світ

Через інтенсивне землеробство в світі втрачено половину родючих ґрунтів

Частина, що залишилася може бути вичерпана протягом наступних 60 років. У США, країні з активним і сучасним сільським господарством, орні землі зникають в 10 разів швидше, ніж відновлюються, пише hightech.plus.

Головна причина втрат верхнього шару ґрунту — інтенсивне землеробство. На фермах, де використовується надмірна кількість добрив, ґрунт більш уразливий до дії дощу і вітру.

Його деградації також сприяє надто часта обробка, відсутність покривних культур, вирощування тільки одного або двох видів рослин і надлишок пестицидів. Все це риси, що характеризують сучасне «ефективне» сільське господарство.

Щоб впоратися із наступом кризи, фермери переходять до нових методів господарювання. Наприклад, перестають використовувати плуг, що збільшує вміст органічних речовин в ґрунті. У 2017 році вже 40% американських фермерів відмовилися від орної обробки землі.

Ще один спосіб зберегти ґрунти — висаджувати покривні культури в проміжках між врожаями. Такі рослини, як жито і гречка, забезпечують ґрунт органікою і живлять корисні мікроорганізми. А кукурудза і соя допомагають їй утримувати вологу, що особливо актуально в посушливих районах.

Експерти підкреслюють: урядам необхідно стимулювати фермерів вживати заходів щодо захисту ґрунтів. В іншому випадку людство зіткнеться з катастрофічними наслідками.

Як приклад можна привести Сирію або Лівію. За часів Римської імперії на територіях цих країн вирощувалося величезна кількість зерна, проте варварське сільське господарство перетворило родючі землі в пустелі.

Втрата родючих ґрунтів — не єдина проблема сільського господарства. Через кліматичні зміни змінюється продуктивність основних рослинних культур. У багатьох регіонах врожайність вже серйозно впала, причому найсильніше постраждали бідні регіони планети.