6 червня 2019, 13:20, Урожай

Через рясні травневі дощі аграрії багатьох регіонів не можуть вчасно виконати захисні обробки

SuperAgronom.com провів власне опитування серед сільгоспвиробників з різних регіонів — чи заважають їм дощі, яких цього травня випало навіть більше, ніж досить?

«Чесно кажучи, ніхто не очікував таких рясних дощів на Полтавщині. Проблемно обрати час для внесення пестицидів. От вчора вночі обприскували сою від чортополохівки, дощу не повинно було бути, а зранку як почався і близько години лив так, що здавалось, ніби аж град. В результаті — тільки дарма гроші витратили та препаратами подихали», — поділився Володимир Аврамчук, СФГ «Лариса».

 На рясні та часті дощі скаржаться сільгоспвиробники Сумщини.

«Зайти в поле, щоб провести обробку, можна, але інколи праця та кошти пропадають марно. Наприклад, вночі завершили внесення препарату на площі більше 30 га, буквально за годину почалася злива і весь той захист до ранку промило. А після злив зайти в поле не можемо й по 2 дні», — каже Антон Басанець, агроном приватного фермерського господарства.

За словами Олександра Барана, агронома Чемеровецького відділку ГК VITAGRO (Хмельницька область), через дощі не вдається вчасно провести планові захисні обробки посівів.

«В нас дощі йдуть з короткими інтервалами та, буває, по кілька днів йдуть з невеликими проміжками. Вчасно зайти для обробки саду просто не встигаємо цього року. І також може бути, що обробку провести встигли, а одразу після неї — дощ на кілька днів, і уся праця та препарати пропали марно», — розповідає агроном.

Дощовa веснa диктує свої прaвилa. Ефективність ЗЗР зa умов нaдмірної вологи
Читати по темі

Деякі аграрії в ході опитування зазначали, що зараз головна проблема — саме дощі. Не можна внести препарати, не можна зайти технікою. Бур’яни ростуть, вода на полях. Там, де оприскувач зайшов, утворюються колії, повні води. Інколи на посівах можна чітко простежити, де та як саме проводилися технологічні операції: дощова вода промиває ґрунт саме по слідах техніки, утворюючи рівчаки по ходу лап диск репера, наприклад. Але працювати треба, тож аграрії, незважаючи на погоду, намагаються зробити все можливе.

Олена Басанець, SuperAgronom.com