31 травня 2019, 15:55, Урожай

Від негоди на полях Західного Бугу постраждали цукрові буряки та соя

«Найбільше від природних катаклізмів постраждали посіви цукрових буряків. Вперше, за останні чотири роки, близько 300 га буряків (підрозділи Миколаїв, Розворяни та Суходоли) загинули через пилові бурі у квітні. Через бурі відбулось перетирання основи стебла. Тепер же посіви страждають уже від безперервних дощів, тому очікується вибракування ще частини посівів в результаті затоплення та замулення — точну площу зараз встановити неможливо», — повідомляють в компанії.

За словами фахівців, загалом розвиток буряків відстає від минулого року орієнтовно на тиждень, але в разі припинення опадів і наростання температур, ситуація суттєво покращиться. В цілому стан посівів фахівці оцінюють як середній, тиск шкідників низький.

Зазначається, що на більшості площ в найближчий тиждень відбудеться змикання рослин в рядках. В разі стабілізації погоди очікувана врожайність мала б бути на рівні минулого року, хоча знову ж таки, поки що прогноз дуже приблизний. Загальна площа посіву цукрових буряків ПП «Західний Буг» цьогоріч становить 8,22 тис. га.

Постраждала від дощів і соя. На цей момент посіяно 7,8 тис. га, що становить 96% від плану.

«Через екстремальну кількість опадів у квітні-травні (близько 270 мм) посів розтягнувся і до тепер ще не закінчений. Через такі терміни посіву потенціал врожайності значно впав, крім того на певній частині площ не вдалось спрацювати гербіцидно-ґрунтовою схемою, тому очікується значний тиск бур’янів. В цілому середня продуктивність буде на рівні минулого року або дещо нижча. Хоча загалом ситуація з цією культурою є типовою для західної України», — відзначають в ПП «Західний Буг».

В цілому, ситуація з пізніми ярими складна, рік не дуже сприятливий, проте при покращенні погодних умов, їхній стан ще може суттєво покращитися. Стан ярої пшениці та гороху добрий, розвиток йде за календарними термінами.