31 травня 2019, 17:35, Світ

У Франції заборонили продаж епоксиконазолу

Про це повідомляє france24.com.

Як зазначають в ANSES, фунгіцид епоксиконазол, використовується для обробки приблизно половини зернових культур у Франції і 70% полів під буряком.

Питання про заборону цього фунгіциду ANSES підняло після того, як в кінці 2017 року Європейський Союз прийняв нові правила, що стосуються пестицидів, що викликають ендокринні розлади.

«Відповідний документ опублікований в червні 2018 року на європейському рівні, встановив наукові критерії для визначення того, чи є активна речовина ендокринним порушником», — сказала порталу AFP керуючий директор ANSES Керолайн Семейл.

У заяві ANSES йдеться, що у Франції продається щорічно 200 тонн епоксиконазола, що викликає заклопотаність з приводу впливу пестициду на здоров'я людей і стан навколишнього середовища.

Згадані речовини пов'язують зі зміною репродуктивної функції у чоловіків і жінок, підвищенням рівня захворюваності на рак молочної залози, порушеннями нервової та імунної систем, аномальним зростанням і затримкою розвитку у дітей.

Агентство передасть своє рішення в Брюссель, який повинен вирішити, чи продовжити дозвіл на використання епоксиконазол до квітня 2020 року.

За словами Семейл, продукти з епоксиконазолом повинні бути зняті з продажу у Франції протягом 12 місяців. Вона зазначила, що «існують альтернативи в одному сімействі (речовин), таких як триазоли», і що «нові речовини оцінюються на європейському рівні».