25 травня 2019, 15:00, Світ

Кіноа стає все більш популярною у світі

У 2014 році, за даними Продовольчої і сільськогосподарської організації, тільки в Болівії і Перу було вироблено 80 відсотків врожаю, повідомляє ozy.com.

Зараз все більше і більше країн, де немає традицій вирощування кіноа, впроваджують цю культуру. Якщо в 2010 році тільки 40 країн вирощували кіноа, то сьогодні це роблять понад 100 країн, і глобальна частка Болівії і Перу скоротилася до 65 відсотків.

Рідкісна стійкість кіноа до різних умов дозволяє дослідникам експериментувати з цією культурою, щоб зробити її рентабельним урожаєм в умовах глобального потепління. Культура, яка родом з тропічних Анд, зараз вирощується в спекотній та сухій Саудівській Аравії, в Центральній Азії, Киргизстані, Таджикистані та Узбекистані, а також в Скандинавії, Данії і Швеції, де кліматичні умови відрізняються від більш теплих країн.

«Кіноа надзвичайно стійка до стресів навколишнього середовища і дуже живильна», - каже Ісмахане Елуафі, генеральний директор Дубайського міжнародного центру біорізноманіття сільського господарства (ICBA), який займається розробкою нових різновидів кіноа для вирощування в екстремальних кліматичних умовах.

«Таким чином, це допомагає вирішити проблему продовольчої безпеки і недоїдання, особливо в регіонах з дефіцитом води, де сільське господарство є основним джерелом існування для місцевого населення», зазначив Елуафі.