25 травня 2019, 09:00, Україна

В умовах півдня України перспективно вирощувати горіх пекан

Горіх пекан перебуває на другому місті у світі після арахісу. Лідером у вирощуванні цієї культури були та залишаються США. Країна виробляє близько 80% світового обсягу продукту. Другою країною, яка з кожним роком все більш наздоганяє лідера-виробника пекану – Китай. Пекан можливо вирощувати на Півдні України, пише agro-yug.com.ua.

На території Ізмаїльського лісного господарства, село Василівка в Кілійському районі Одеської області дерева пекана ростуть вже майже 60 років. Культура невибаглива, до того ж існують посухостійкі сорти, що є придатними для спекотних регіонів. Витримує дерево й морози до мінус 30ºС. Успіх, Текстан, Індіана, Грінрівер — це неповний перелік відомих в Європі сортів, які є найстійкішими до різних ґрунтово-кліматичних умов. Перші 4-5 років саджанець росте повільно, додаючи не більше 30 см у висоту. Саме в цей час формується його коренева система. Плодоношення сіянців почнеться в 9-10-річному віці. Рослина стійка до хвороб та шкідників.

Але є й проблеми. Пекан не завжди встигає дозріти, бо для цього необхідна середньодобова температура плюс 10ºС та відсутність приморозків до листопада. Такі умови не завжди бувають кожного року, тому для промислових насаджень пекан може стати ризикованою культурою.

Для зменшення ризиків вчені пропонують щеплення сортових матеріалів на адаптовані дерева. З 1958 року вченими Куп’янського лісорозсаднику Харківської області було розпочато дослідження по віддаленій гібридизації пекана з волоським горіхом для того, щоб одержати гібриди, що рано плодоносять з пізнім цвітінням, високою якістю плодів та врожайністю. Вченими отримано 202 гібриди, які підтверджують можливість успішної акліматизації пекану із застосуванням методів віддаленої гібридизації.

Зараз у США аграрії віддають перевагу компактним деревам пекану. Фермери роблять агресивне обрізування та хеджування (збільшення щільності висаджування дерев). Між рядками пекану американські фермери вирощують конюшину та ячмінь у якості покривних культур, що допомагає поліпшити здоров’я ґрунту. На думку фахівців, якщо поставити бізнес на вирощування та промислове перероблювання пекана згідно з американськими агротехнологіями, то він стане надзвичайно прибутковою горіхоплідною культурою, яка швидко окупиться.

Довідка: ядра пекана містять 72% жирів, 14% вуглеводів. Горіхи є кращим джерелом рослинного білка (9%). До того ж у складі присутні вітаміни, фолієва кислота, калій, магній, фосфор тощо. Ці горіхи багаті на одну з форм вітаміну Е — гамма-токоферол. Окрім смачних та корисних плодів, пекан цінують за чудову олію, яка також має лікувальні властивості та за якістю перевершує оливкову олію. Не менш цінною є й деревина цієї унікальної рослини. Вона має оригінальний малюнок волокон та високу твердість, яка перевищує дуб. Деревина використовується для виготовлення будь-яких видів меблі.