26 травня 2019, 14:00, Технології

Вченим вдалося створити люмінесцентні рослини

Поки що тривалість світіння обмежується тижнями, але вчені сподіваються знайти спосіб, щоб змусити рослини світитися весь час. У планах розробників «засвітити» і дерева, пише focus.ua.

 Технологію, яка дозволить використовувати рослини як «живі світильники» досліджують в Массачусетському технологічному інституті (МІТ).

«Ідея полягає в тому, щоб створити рослину, що функціонує як настільна лампа, котру при цьому не потрібно підключати до мережі. Джерелом живлення для освітлення буде енергетичний обмін самої рослини», — розповів Майкл Страно, професор хімічної інженерії MIT.

Технологія створення таких рослин полягає у використанні хімічної реакції, подібної до тієї, що існує в природі у світлячків: під впливом люциферази, молекули люциферину в кисневому середовищі окиснюються і випромінюють енергію у вигляді світла.

Щоб наповнити рослини люциферином, його молекули упакували в кремнієві наночастинки діаметром кілька нанометрів і додали в спеціальний розчин. У цей розчин розміщують листя рослин, а потім піддають їх впливу високого тиску, щоб частинки потрапили в листя через крихітні пори.

Наступне завдання розробників — новими методами введення наночастинок у рослини домогтися їх світіння протягом усього свого життя.