26 травня 2019, 10:35, Україна

Для боротьби з деградацією земель в Україні заснували Національне ґрунтове партнерство

Про це у ході міжнародного семінару «Українське співробітництво з метою сприяння сталому управлінню ґрунтами (SSM) в рамках Національного ґрунтового партнерства», який відбувся в рамках проекту ФАО «Інтегроване управління природними ресурсами деградованих земель степової та лісостепової зон України» повідомив Володимир Топчій, заступник Міністра агарної політики та продовольства України, інформує прес-служба Мінагрополітики.

«В Україні налічується близько 800 видів ґрунтів. Крім того, понад 60 % земельного фонду країни становлять унікальні чорноземні ґрунти. І, звичайно, актуальним питанням є збереження ґрунтових покривів, їх екологічне та безпечне використання. Створення Українського ґрунтового партнерства, місія якого направлена на пошук шляхів ефективного управління ґрунтовими ресурсами країни, є ще одним етапом у державній системі охорони та відтворення родючості ґрунтів», — зауважив Володимир Топчій.

За словами заступника Міністра, завдяки високому потенціалу ґрунтових ресурсів, Україна відіграє стратегічну роль на світовому ринку продовольства та в гарантуванні глобальної продовольчої безпеки. Тому важливим завданням Українського ґрунтового партнерства (УҐП) при зростаючій участі України в забезпеченні світової продовольчої безпеки є збереження інших важливих екосистемних та інших функцій ґрунтів, а також підтримка нейтрального рівня деградації ґрунтового покриву країни.

Крім того, завданням УҐП є поглиблення співпраці України з Глобальним ґрунтовим партнерством, до якого Україна приєдналася у 2014 році, а також з регіональним Європейським ґрунтовим партнерством та субрегіональним Євразійським ґрунтовим партнерством.