24 травня 2019, 15:15, Україна

Повінь на Прикарпатті завдала масштабних збитків аграріям

На десятках гектарів у Городенківському районі змито посіви цукрових буряків, в Тлумацькому повилягали посіви озимої пшениці. Найбільше постраждали Калуський, Богородчанський, Надвірнянський і Тисменицький райони, пише golos.com.ua.

Масштаби збитків вражаючі. Начальник управління з питань надзвичайних ситуацій Івано-Франківської ОДА Володимир Стебницький повідомив, що затоплено понад дві тисячі сільгоспугідь, 6 тис. 137 присадибних ділянок.

У Калуському районі найбільше постраждало село Бережниця Новицької ОТГ, де затоплено понад 18 га присадибних ділянок.

«Такої зливи, а опісля ще й граду, не пам'ятає ніхто. В багатьох господарів загинули свійські тварини. Збило садовину, понищило виноградники. Повимивало картоплю. Люди в паніці. Врожаю не буде», — розповідає місцевий мешканець Василь П'ятничко.

У селищі Вигода Долинського району градом трощило все підряд. Від насаджень помідорів, приміром, лише хрящі. Теплиці та парники знищено. Подекуди на полях залишився часник, а цибулю позносило потоками. Тут зафіксували льодяну кулю розміром із куряче яйце. У Богородчанському районі наробила шкоди не тільки річка Бистриця Солотвинська, а й потічки. Досі затоплені сільгоспугіддя в низинних селах.

«Шкоди сільському господарству завдано величезної. Практично протягом сорока днів — дощі. Деякі господарства не встигли висіяти сою та кукурудзу на підготовлених полях, хоч оптимальний термін минув. Та й сходи ярих культур слабенькі, зливи вимили із землі міндобрива. Неможливо проводити захист рослин від шкідників та хвороб, підживлювати. Подекуди техніка застрягла на полях. Уже навіть не йдеться про дотримання температурного та нічного режиму обробки сільгоспугідь. Отож по ранніх культурах ситуація — критична. Надія на озимину, хоч поля загущені та забур'янені, розвиваються хвороби рослин. Якщо дощі припиняться, то врожай озимих культур, дещо гірший від минулорічного, але буде», — звітує Іван Приймак, голова постійної комісії Івано-Франківської обласної ради з питань аграрної політики і земельних відносин.

В управлінні з надзвичайних ситуацій ОДА тим часом узагальнили масштаби збитків, а фінансисти опрацьовують механізми їх компенсації із обласного бюджету, а зокрема й сільгосппідприємствам та одноосібникам. Наразі екологічне лихо визначене як регіонального рівня, однак ОДА подала відповідний запит до Кабміну щодо виділення допомоги із держбюджету.

Нагадаємо, через масштабні зливи та підтоплення сільгоспугідь втрат зазнали сільгоспвиробники Полтавської та Закарпатської областей.