23 травня 2019, 09:20, Урожай

Неврожай цибулі в минулому році спричинили несприятливі погодні умови — експерт

Про це в матеріалі на Latifundist.com розповів Сергій Клімашевич, директор «Грінвіл ЛТД».

«В минулому році в кінці березня випало 30 мм снігу і, як наслідок, збирання цибулі змістилось на осінній період, коли почалися дощі і зниження температури. Погода в цей час не дозволяла висушити цибулю на поле в природних умовах. Виграли фермери, які мають вентиляційне обладнання, що дозволяє досушити цибулю вже безпосередньо в камері схову. Інші виробники прагнули продати неякісний урожай в перші півроку після збору, розуміючи, що він не буде довго зберігатися», — розповідає Сергій Клімашевич.

За даними офіційної статистики, в 2018 році в Україні середня врожайність цибулі становила 67,8 т/га (у 2017 році — 77,8 т/га). Втім, компаній, яким вдалося досягти врожайності 70 т/га, було небагато. У більшості фермерів врожайність цибулі коливалась в межах 20-30 т/га. За даними Держстату, всього в 2018 році цибулею було засіяно 52,5 тис. га площ (2017 рік — 54,8 тис. га.).

На думку фахівця, зміна погодних умов сприяє появі і нових хвороб овочевих культур. Крім того, збільшується кількість шкідників, вони стають більш стійкими навіть до агресивних обробок ЗЗР.

Через те, що зими в Україні стали теплішими, багато шкідників успішно зимують. Зокрема, трипси можуть повністю знищити врожай цибулі. Личинки цих шкідників зимують у верхньому шарі ґрунту або на інших рослинах.

«У Європі в минулому році врожай цибулі скоротився через посуху в одних регіонах і нестабільну погоду в інших. В Україні однією з головних причин неврожаю культури стали згадані шкідники. Виробникам доводилося оперативно розробляти нові програми для боротьби з ними. В Європі (зокрема, в південних регіонах Польщі), де раніше покладалися на дощі, фермери зіткнулися з посухою. Тепер вони стали все більше використовувати зрошувальні системи при вирощуванні цибулі та інших культур», — підсумував директор «Грінвіл ЛТД».