22 травня 2019, 08:20, Україна

Аграріїв попереджають про ризик підтоплення сільгоспугідь

За даними ДСНС, підвищення рівня ґрунтових вод слід очікувати:

  • на річках басейнів Прип’яті і Захiдного Бугу на 0,2-0,8 м з виходом води на заплаву та її подальшим затопленням, частковим затопленням, сільгоспугiдь. На річці Случ (г/п Сарни) можливе досягнення відмітки часткового затоплення присадибних ділянок, господарських споруд, окремих будинків у прирічкових сільських населених пунктах Сарненського р-ну Рівненської обл.
  • на рiчках басейнiв Прута та Сiрету на 1,0-2,0 м, на окремих дiлянках до 2,5 м.
  • у верхів’ях та середніх течіях річок Закарпаття, на рiчках басейнів Сяну, Днiстра (Львiвська, Iвано-Франкiвська обл.) на 0,5-1,5 м;
  • на ділянці Тиси В.Бичкiв-Вилок та в нижнiх течiях її приток до 2-2.5 м, з початковим виходом води на заплаву, частковим затопленням с/г угідь;
  • 21-22 травня на ділянці Галич-Нижній-Заліщики  Дністра очікується підйом рівнів води на 2-3 м над рівнями 8 ранку 20 травня. Місцями початкове затоплення заплав, часткове підтоплення с/г угідь (І рівень небезпечності, жовтий).

«21-22 травня на річках басейну Дністра (Львiвська, Iвано-Франкiвська обл.) очiкується пiдйом рiвнiв води на 1,5-2,5 м над рiвнями 21 травня на 8 год., з подальшим затопленням заплав. Можливе часткове пiдтоплення прирiчкових населених пунктiв, госпооб’єктiв у Городоцькому, Стрийському, Жидачiвському районах Львiвськоi областi, Долинському, Калушському, Надвiрнянському, Богородичанському, Тисменицькому, Рожнятiвському районах Iвано-Франкiвськоi областi. При значних дощах формування значного мiсцевого та схилового стоку, в горах iснує загроза утворення селевих потокiв», — зазначають в ДСНС.

Проходження максимального рiвня води дощового паводку, на р. Прут у створi гiдрологiчного поста Чернiвцi, очiкується у другiй половинi дня 22 травня висотою 200-250 см над нулем поста, максимальна витрата 440-580 м 3/сек. Рiвень води станом на 8 год 21 травня на р. Прут — м. Чернiвцi становить 146 см над «0» поста.