21 травня 2019, 14:20, Урожай

Урожай соняшнику в Україні може знизитись — прогноз

При цьому показник відповідатиме досить високому рівню попередніх 3 років, незважаючи на те, що, за офіційними даними, поточні темпи сівби олійної на 10% поступаються торішнім.

«До теперішнього часу погодні умови були максимально сприятливими, що сприятиме одержанню врожайності, близької до рекордного значення. В цьому разі валовий збір соняшнику може скласти 14,9 млн тонн проти 15 млн тонн роком раніше», — пояснила аналітик ІА «АПК-Інформ» Юлія Іваницька.

Що стосується соєвих бобів, то очікується значне скорочення площ під культурою. До середини травня сою посіяно на площі 1 млн га, що на 30% менше за торішній показник і на 34% — середній за останні 5 років. У зв'язку з мінімальними темпами сівби за останні 8 років, площа олійної поточного року може скласти 1,5 млн га (1,74 млн га роком раніше) за умови деякої активізації сівби в періоди відсутності дощів. Виробництво сої у 2019 р. прогнозується на рівні 3,7 млн тонн, що на 14% менше, ніж минулого року, і є найнижчим показником за останні 6 років.

Тим часом у виробництві ріпаку очікується зростання. Із площі 1,3 млн га (+22% до минулого року) може бути зібрано 3,6 млн тонн олійної (+26%), що стане максимальним урожаєм цієї культури.