19 травня 2019, 12:00, Технології

Причиною збільшення вирощування генетично модифікованих продуктів є зміни клімату

Про це повідомляє landlord.ua з посиланням на AgroXXI.

У 2018 році отримані дозволи на ГМО охоплювали 70 сортів, 9 з яких — нові: сафлор (два сорти), картопля (один сорт), соя (три сорти), бавовник (два різновиди) і ріпак (один різновид). Площа під ГМ-культурами у 2017 р. у 24 країнах зросла порівняно з попереднім роком на 4,7 млн га — до 189,8 млн га.

Основними напрямками розвитку ознак у генному модифікуванні стали:

  • стійкість до шкідників;
  • посухостійкість;
  • термостійкість.

На думку експертів, розвиток нових ознак у майбутньому буде зосереджено на вирішенні таких проблем, як зміни клімату, нові шкідники і задоволення вищих потреб людей.

За даними Всесвітньої метеорологічної організації, до кінця сторіччя температура на планеті підвищиться на 4 °C. Для сільського господарства вкрай важливо адаптуватися до змін клімату, тому останніми роками селекціонери активно працюють над розробкою стійкіших до посухи сортів культур.

Наприклад, дослідники з Каліфорнійського університету вивчають гени, що сприяють посухостійкості сорго, які можна застосувати до інших важливих зернових культур — кукурудзи, пшениці, рису, ячменю.

Також завжди в центрі досліджень та розробок була боротьба зі шкідниками завжди, в той час як іншим напрямком є ​​отримання більш здорових продуктів харчування. Останніми роками було розроблено багато ГМ-культур з користю для здоров’я, наприклад, «золотий рис» з вітаміном А.