17 травня 2019, 17:30, Технології

Науковці навчились прогнозувати урожайність пшениці з точністю до 75%

Пшениця, вирощена на більш ніж половині австралійських полів, є важливим експортним продуктом, і прогнозування її виходу є важливим для регіональної та глобальної продовольчої безпеки, передає growhow.in.ua.

«Ми випробували низку методів з використанням інтегрованих кліматичних і супутникових даних для розробки надійних і точних оцінок рівня виробництва пшениці в Австралії», — зауважив Кайю Гуан, провідний дослідник з Департаменту природних ресурсів і екологічних наук Університету Іллінойсу (США).

Останніми роками успіхи в обчислювальній потужності дозволили краще прогнозувати врожайність сільськогосподарських культур на основі кліматичних даних, супутникових даних або компіляції обох. Однак Гуан стверджує, що не зрозуміло, яка база даних є більш корисною.

«Ми використовували комплексні аналізи для визначення оціночної потужності кліматичних і супутникових даних. Ми хотіли дізнатися, скільки індивідуальних даних вони приносять. Ми виявили, що кліматичні дані є досить ефективними, але супутник надає додаткову інформацію і є результатом оцінки виходу на більш високий рівень, — сказав дослідник.

Використовуючи як кліматичні дані, так і супутникові, науковці змогли прогнозувати врожайність з точністю до 75%, за два місяці до збирання врожаю.

«Ми також порівняли результати, отримані традиційними статистичними методами, з трьома алгоритмами комп’ютерного прогнозування, і виявилося, що останні точніші традиційні методи в кожному випадку», — відзначив співавтор Девід Лобелл з Стенфордського університету, який ініціював проект в 2015 році в Австралії.

Автори вважають, що їхні висновки можуть підвищити точність прогнозування врожайності, що потенційно може бути відображено в економіці Австралії та регіоні. На їхню думку, цей метод також буде застосований до інших культур у багатьох частинах світу.