17 травня 2019, 15:20, Посівна

Аграрії оцінили втрати на полях внаслідок травневих злив

Про це йдеться в матеріалі «Два дощики в маю: вісті із затоплених полів» на Kurkul.com.

Наприклад, на Вінниччині посівну довелось призупинили через похолодання. Найбільше від негоди, зокрема сильної зливи з градом, постраждали господарства Тернопільської, Житомирської та Львівської областей.

За словами сільгоспвиробників, у даний час оцінити загальний обсяг втрат досить складно. Втім, слід зазначити, що більшість опитаних респондентів не вбачають доцільним пересівати посіви, їх стан оцінюється переважно як добрий та задовільний.

Волинська область

«У нашому регіоні ситуація не настільки критична. Посіви в задовільному стані. Немає потреб щось пересівати. Культури ростуть добре», — розповідає Олег Свінчук, керівник ФГ «Соломія».

«13 травня місцями градом трохи повибивало ріпак, проте в цілому дощі не завдали суттєвої шкода рослинам. Опади на декілька днів затримали посівну, проте для нас це не критично. Обприскувачів у нас достатньо, тому і захисні обробки в разі потреби наздоженемо. Наразі вже посіяли всі культури. Пішли дощі, пішла температура, почали рости пізні ярі: соя, кукурудза, соняшник, а далі, надіємось, буде краще», — ділиться Ярослав Мазуренко, керівник департаменту аграрного виробництва ТзОВ «Волинь-Зерно-Продукт».

Хмельницька область

«Ми не плануємо пересівати. Проблем із полями, які вже засіяли, немає. Маємо зараз труднощі з посівами сої. То погода не дає працювати, то техніка не може заїхати на поля», — коментує Олег Скринчук, власник «Україна-Агро 2С».

Львівська область

«На відміну від колег-фермерів інших регіонів у нас культури не вимило. У нас просто затопило 400 га озимого ріпака. Вже цілий тиждень поля стоять у воді (станом на 13 травня). Сподіваємось, що вода скоро спаде. І тоді вже будемо оцінювати стан ріпака», — звітує Роман Папроцький, керівник ПП «Агрофірма Лугове».

 

«У нас немає такої проблеми. Але в наших сусідів є значні проблеми. Наприклад, одне господарство передискувало озимий ріпак, бо град вибив рослини до коріння. Страшно уявити себе на їхньому місці. Те, що зачепило нас: не встигли досіяти кукурудзу, сою. І прогнози погоди невтішні. Невідомо, коли вдасться досіяти. Можливо, аж після 20 травня. Але тоді вже пізно», — повідомив Зіновій Максимишин, керівник ПП «Агрофірма «Дзвони».

Івано-Франківська область

«У нас посходило все: кукурудза, соняшник, соя. Але маємо одне проблемне поле з соєю. Річ у тім, що після посіву ми поля закотковували, бо не знали чи будуть дощі. Насіння ми заглибили. Тому зараз на цьому полі сходи погані, є місця, де насіння позігнивало. От і вся шкода від дощів», — підсумував Роман Приймак, заступник директора з рослинництва ПП «Вільхівці».