17 травня 2019, 13:20, Добрива

Ефективність сільгоспвиробництва знижується через недостатнє внесення в ґрунт фосфору та калію — науковець

Про це в коментарі SuperAgronom.com розповів Анатолій Христенко канд. с-г.н., с.н.с. «Інституту ґрунтознавства та агрохімії імені О.Н. Соколовського».

«Якщо азотних добрив зараз вносять в принципі достатньо, то фосфору і калію замало. Раніше калій видобували в Калуші, проте наразі виробництво закинули, змушені імпортувати. Якщо азот у нас ще виробляють, то фосфор і калій змушені завозити», — розповідає Анатолій Христенко.

За словами науковця, в даний час альтернативи використанню мінеральних і органічних добрив в країні не існує. На всіх неокультурених ґрунтах без застосування відповідних доз добрив, неможливо стабільно отримувати високі врожаї сільськогосподарських культур нормативної якості продукції.

«За радянських часів вносилось близько 60 кг фосфору, 40 кг калію і азот. Останній і зараз вносять достатньо, бо він дає урожай, масу. Тим часом, без необхідної кількості фосфору і калію знижується ефективність азотних добрив, але на це мало хто дивиться. Як автор ДСТУ на методи визначення азоту фосфору і калію можу сказати, що наші ґрунти недостатньо забезпечені поживними речовинами. Без добрив, їх виробництва і імпорту —  не обійтися. Можна купувати газ і виробляти азотні добрива, можна купувати фосфатну сировину і виробляти фосфорні добрива. Якщо дешевше — краще імпортувати. Ми вносимо близько 90 кг азоту, 10 кг К2О і 13 кг Р2О5. Це дуже і дуже мало, треба як мінімум відповідно 100, 30 і 35», — зауважив Анатолій Христенко.

На думку науковця, в нинішніх умовах Україна все ж залежна від імпорту російських добрив.

Нагадаємо, заступник голови Української аграрної асоціації Мар’ян Заблоцький заявив, що введені урядом санкції проти цілої низки російських товарів закріплять монопольне становище Ostchem на ринку добрив та призведуть до зростання цін на добрива в Україні. Тим часом, в Мінагрополітики заперечують подальше здорожчання добрив через санкції проти Росії.