17 травня 2019, 11:20, ЗЗР

В разі отруєння бджіл пестицидами непланова перевірка проводитиметься протягом доби — Мінагрополітики

Про це повідомив Микола Мороз, Генеральний директор Директорату безпечності та якості харчової продукції під час прямого ефіру програми телеканалу «Київ», повідомляє сайт Мінагрополітики.

«Відтепер, у разі отруєння бджіл пестицидами, територіальні органи Держпродспоживслужби направляють до Мінагрополітики електронні запити з одночасним інформуванням центрального апарату служби. Паралельно з тим офіційні документи проходять в міністерстві всі етапи погодження. Це дає можливість максимально швидко та ефективно проводити процедуру погодження перевірки», — повідомив Микола Мороз.

Додаючи, що це один із напрямів роботи міністерства, спрямований на захист довкілля від неправильного застосування засобів захисту рослин.

Інший напрям полягає у інформаційній роботі з фермерами та пасічниками щодо дотримання вимог законодавства. Зокрема, йдеться про зобов’язання пасічників реєструвати пасіки, а фермерів — повідомляти населення заздалегідь щодо запланованого обробітку посівів. Також вони мають дотримуватися санітарно захисних зон (фермери повинні обробляти поля не ближче ніж за 300 метрів до населених пунктів), проводити обробіток лише у ранкові та вечірні години з урахуванням погодних умов та інше.

Нагадаємо, у Мінагрополітики створено Міжвідомчу робочу групу з питань удосконалення законодавства щодо життєвого циклу засобів захисту рослин в Україні, до складу якої увійшли представники 26 організацій, серед яких як державні установи, так і бізнес-асоціації та міжнародні проекти.