17 травня 2019, 08:20, Добрива

За вітчизняні добрива аграрії переплачують чверть ціни — думка

«Наше господарство принципово не купує російські добрива вже 5 років поспіль. Коли ми були в Ганновері на Міжнародній виставці там прозвучала фраза, яка мені дуже сподобалась: «Дякувати Богу ми втратили ринок Росії». Тобто я вважаю, що Україні треба взагалі викреслити Росію із постачальників добрива», — розповів Євгеній Дудка.

Він вважає, що «свято місце пусто не буває», оскільки є Польща, є Румунія, є Єгипет та інші країни виробники добрив. І ситуація, що наразі склалась на ринку добрив це сугубо політичні баталії.

«Ми вже закупили 100% добрив від річної потреби. Добрива купували і в Польщі, і в Туреччині. Цінову політику прогнозувати важко, оскільки вона постійно змінюється», — додав засновник компанії «Волинь-зерно-Продукт».

Хоча й зауважив, наразі варто розуміти, що сьогодні аграрії переплачують близько 25% ціни азоту, якщо брати справедливу ціну. До того ж українські добрива чомусь дорожчі на 25% ніж експортовані, наприклад, з Єгипту.

Наразі більшість вітчизняних аграріїв виступають проти запроваджених обмежень, оскільки вони призведуть до значного росту цін на добрива національних виробників, дефіциту на ринку добрив та девальвації гривні. Це позначиться не лише на зменшенні бюджетних та валютних надходжень, а й на підвищенні рівня безробіття та, у свою чергу, негативно вплине на національні інтереси і рівень економічного зростання.

Читати по темі: Нові санкції Кабміну щодо російських добрив підуть на користь монополісту Фірташу та негативно вплинуть на українського агровиробника