16 травня 2019, 13:44, Добрива

В Мінагрополітики заперечують подальше здорожчання добрив через санкції проти Росії

За даними Міністерства, станом на середину травня українські аграрії у повному обсязі забезпечені мінеральними добривами. З урахуванням перехідних залишків минулого року, сільськогосподарськими підприємствами законтрактовано та придбано 1,1 млн тонн поживних речовин мінеральних добрив, що складає 108% до попередньої потреби, пише Latifundist.com.

«Рішення, яке було ініційоване Мінекономрозвитку щодо розширення переліку заборонених до ввозу на територію України товарів походженням з Росії, не відобразиться на подальшій ціновій ситуації щодо мінеральних добрив», — йдеться в повідомленні.

Зазначається, що протягом останніх двох років відбулись суттєві зміни в обсягах імпорту різних видів мінеральних добрив з Російської Федерації.  Країнами постачальниками, крім РФ, стали низка європейських країн, а також країни Близького Сходу. Тому мінеральні добрива, які все ще у певній кількості постачалися з РФ,  будуть замінені альтернативними з інших країн. При цьому, як відмічають аналітики ринку мінеральних добрив, зміни країни постачання не позначаються суттєво на вартості для сільськогосподарських виробників.

Імпорт мінеральних добрив за 4 місяці 2019 року (січень-квітень)
добрива обсяг сума
калійні 20,42 тис. тонн 6,15 млн $
фосфорні 22,32 тис. тонн 4,53 млн $
азотні 980,56 тис. тонн 240,95 млн $
Експорт українських добрив за 4 місяці 2019 року (січень-квітень)
добрива обсяг сума
калійні 1,03 тис. тонн 265 тис. $
фосфорних добрив Україна не експортувала
азотні 100,4 тис. тонн 21,94 млн $

*за даними ДФС

На думку аналітика ринку добрив Дмитра Гордійчука, в Україні не вистачає виробничих потужностей по NPK і фосфорним добривам. Про це пише «Інфоіндустрія».

«При необхідності в 2 млн тонн NPK, в кращі часи Україна виробляла 450-500 тис. тонн. Гострою проблемою завжди була сировина, в достатку у нас лише один з трьох компонентів — азот. Коли вводилася перша хвиля санкцій проти російських товарів і юридичних осіб, в травні 2018 року, ринок NPK скоротився майже вдвічі відразу, і зміг частково відновиться до весни 2019 року. Навіть якщо нові спеціальні мита будуть застосовані тільки проти азотних добрив, можна очікувати дзеркальних кроків зі боку російського уряду. Імпорт може бути ще більше обмежений і по інших товарних позиціях, яких нам дійсно не вистачає. Тому імпорт з Росії буде компенсований імпортом з інших країн, якщо все ж в Уряді знайдуть варіанти», — прокоментував Дмитро Гордійчук.

Нагадаємо, на думку заступника голови Української аграрної асоціації Мар'яна Заблоцького, введені Кабінетом Міністрів України санкції проти ряду промислових товарів з Росії закріплюють монополію Ostchem на ринку добрив в Україні і стимулюватимуть зростання цін на азотні добрива.

Читати по темі: Нові санкції Кабміну щодо російських добрив підуть на користь монополісту Фірташу та негативно вплинуть на українського агровиробника — думка