8 березня 2017, 09:15, Світ

Білорусь обмежить площі під картоплею на користь більш рентабельних культур

Про плани зменшення площ посадки картоплі розповів Леонід Заяц, Міністр сільського господарства та продовольства Білорусі, передає Аgriculture.by.

Міністр розповів, що зараз сільгосппідприємства починають доповнювати структуру посівних площ. При цьому площі, займані низькорентабельними культурами, скорочуються. Як приклад Леонід Заяц навів ситуацію з картоплею, яка в 2016 році вирощувалася на площі в 38 тис. га. При врожайності в 235 ц/га і ціною, що склалася в 2016-2017 роках, картопля стає збитковою. У Толочинському консервному заводі при врожайності понад 500 ц/га рентабельність картоплі становить 2-3%.

«Кажуть, давайте ми розширимо цукровий буряк і зменшимо картоплю. Але потрібно зменшити так, щоб всі побудовані сховища були повністю заповнені. Тобто, щоб запасів картоплі нам вистачило і на внутрішні ринки, і на крохмальні заводи, і на насіння, і ще щоб був запас в 300 тис. т для експорту в Росію. Понад цього обсягу вирощувати немає необхідності, тому дійсно варто розширювати площі під тими культурами, які приносять гроші сільгосппідприємствам», — говорить Леонід Заяц.

За словами міністра, головну увагу виробникам слід приділяти кукурудзі, але правильно підбирати гібриди й сорти за строком достигання.