15 травня 2019, 20:25, Добрива

Нові санкції Кабміну щодо російських добрив підуть на користь монополісту Фірташу та негативно вплинуть на українського агровиробника — думка

«Нещодавно Росія ввела «санкції», щоб дати гроші на вибори Фірташу-Медведчуку. Ми не розгубились, і сьогодні ввели «контр-санкції» також щоб дати гроші на вибори Фірташу-Медведчуку. Це я про сьогоднішнє рішення КМУ про повну заборону ввозу добрив з Росії», — каже він.

Уряд заборонив ввезення до України російських добрив та сільгосппродукції
Читати

Наразі ситуація, за словами Мар’яна Заблоцького, на ринку добрив така:

  • карбамід — $347 в Україні, за кордоном $225;
  • селітра — $254 в Україні, за кордоном $177;
  • КАС — $259 в Україні, за кордоном $133.

«Коли я пишу за кордоном, то маю на увазі FOB Чорне Море. Тобто ціни Болгарії, Румунії, Туреччини, і навіть українські ціни експорту. Як бачите, деколи добрива в Україні майже вдвічі дорожчі, ніж в пристойних країнах. Все завдяки завзятій роботі Мінекономіки і РНБО, які під Фірташа ввели санкції проти російських заводів. І також слід «дякую» сказати митниці, яка деколи тупо без пояснення блокує імпорт добрив. Як відомо, в нас монополізований Фірташем ринок добрив. Так, той самий Фірташ, який запартнерився з Медведчуком в поки що потенційно дуже успішний проросійський політичний проект, і ряд телеканалів.

От тільки добривні заводи в Україні ним куплені на гроші російського «Газпромбанку», який свого часу відкрив йому кредитну лінію на $11 млрд! Тобто по факту, наші заводи в Україні належать Газпрому, Фірташ їх просто «фронтує». І сировину ці заводи беруть російську. Заводи Фірташа працюють на російському аміаку. Це напівфабрикат для добрив, який складає 90% їх собівартості. Російський аміак, звісно, під жодні санкції жодного органу не попав. Отак ми захищаємо індустрію «Газпромбанку» в Україні, яка працює тупо на російській сировині. Щороку аграрії переплачують де-факто росіянам $300 млн за добрива. Але цього мало, гроші на вибори проросійської партії треба не малі. Тому наше Мінекономіки сьогодні вирішило на цю браву затію викачати з селян більше грошей», — зазначає Заблоцький.

На поради коментаторів під його дописом «везти добрива з Болгарії-Румунії», щоб уникнути вагомих переплат за тонну, заступник голови Української аграрної асоціації відповів:

«Я в кінці минулого року тижнями пробував визволити вагони, наповнені добривами з Литви. Наші постачальники бачать, що раз блокують їхні вагони, то зразу відмовляються поставляти. Фірташ дуже добре в цьому плані працює».