15 травня 2019, 13:20, Світ

Через грибкову хворобу виробникам бананів у світі загрожує неврожай

Про це повідомляє CNN.

Грибкова хвороба Чорна Сигатока пошкоджує листя дерев, що у свою чергу провокує суттєві  втрати врожаю бананів. Через інфікування рослин грибком недобір врожаю може сягати 80%.

На думку фахівців, це може спричинити подорожчання бананів, адже попит на них залишається високим. До того ж, у боротьбі з хворобою виробники змушені використовувати велику кількість протигрибкових спреїв, які також впливають на кінцеву вартість.

За словами Дена Беббера, науковця Університету Екстера, щорічні втрати врожаю бананів через Чорну Сигатоку обходяться Коста-Риці в 100 млн доларів.

Вперше грибкову хворобу було помічено в Гондурасі. З того часу вона поширилася в Бразилії, на Карибських островах, Гренадинах і Пуерто-Рико. Нові осередки поширення хвороби нещодавно були виявлені в Флориді (США).

З шістдесятих років минулого століття в районах Латинської Америки й Карибських островів ризики зараження бананів цією хворобою зросли на 44.2%. Це пов’язано зі збільшенням вологості й зміною температури, спричинених глобальним потеплінням.