7 березня 2017, 14:30, Посівна

Частка соняшника в структурі посівів близька до максимально допустимої

Про цьогорічну посівну кампанію, її проблеми і перспективи розповідається в спецпроекті Latifundist.com.

Зокрема серед найбільш прибуткових і популярних у виробників культур  називаються кукурудза, соняшник і соя. Саме кукурудза здатна забезпечити найвищу маржинальність серед наших основних культур, говорять експерти. При цьому забезпечується вона істотним зростанням врожайності.
«За рахунок істотного зростання врожайності в 2016 р (+ 16% в середньому по Україні) середні витрати на тонну були нижче рік до року, — говорить Наталія Шпигоцька, аналітик компанії Dragon Capital. — Валову маржу кукурудзи в середньому по Україні в поточному сезоні можна оцінити на рівні 28% (проти 26% в минулому). Це істотно вище, ніж біля 13-15% по пшениці і близько 0% по ячменю»
За її ж словами, культурами з високою маржинальністю залишаються соняшник і соя (біля 30%). Проте поточні площі соняшника близькі до максимально допустимих за нормами сівозмін тому подальше їх зростання, швидше за все, буде обмежене 5%.

Зате потенціал зростання посівів сої по Україні оцінюється як один з найбільших серед інших ключових культур. І це не дивлячись на її вимогливість до тепла і вологи, через що не у всіх кліматичних зонах України цю культуру можна ефективно вирощувати.