7 березня 2017, 11:33, Посівна

Кіровоградські агрономи за тиждень розпочнуть посівну

Про хід весняно-польових робіт SuperAgronom.com поговорив з агрономами Онуфріївського та Знам'янського районів Кіровоградщини.

Загалом стан озимих агрономи відзначають як задовільний. Сходи були пізніми, в зиму пшениця пішла у фазі переважно 2-3 листків або «шильця», тому були побоювання за її перезимівлю. Але достатній сніговий покрив дозволив перезимувати усім сходам, незалежно від ступеню розвитку.

«Ріпак перезимував краще, як пшениця, бо ріпак раніше посіяли, — говорить Віктор Котовський, власник господарства «Вікторія» Знам'янського району. — Озиму пшеницю сіяли в середині жовтня в суху землю,так і не дочекавшись дощу. Зійшла вона вже перед холодами. Зараз даємо по 100 кг селітри, щоб почала кущитись. На виході в трубку додамо ще по 50-100 кг. Робимо швидко, бо скоро й сіяти треба».

Так само налаштовані й агрономи Онуфріївського району — говорять про інтенсивну втрату вологи через сильні степові вітри. Посівну розпочнуть максимум через 7-8 днів, а може й скоріше.

Цього року серед ярих культур переважатиме соняшник, ячмінь та кукурудза. За словами агрономів, все більше сіється також і сорго. Останніми роками площі під ним розширюються, бо клімат став більш придатним до його вирощування, а нові сорти родять часто не гірш кукурудзи.