10 травня 2019, 13:05, Урожай

У Польщі морози пошкодили посіви кукурудзи

Як зазначає видання, місцеві аграрії стурбовані тим, чи здатна пошкоджена кукурудза регенерувати? У повідомленні зазначається, що через день або два дні після закінчення морозу вигляд поля може складати враження про серйозне пошкодження культури. Однак при цьому не слід приймати поспішних рішень. Кукурудза має високу регенеративну здатність. Другий вузол росту кукурудзи до 6-го листка прихований у ґрунті й це захищає його навіть від значних перепадів температури. Непошкоджений вузол означає, що рослина впорається. А пошкоджене листя не завадить подальшому розвитку. 

Однак для того, щоб переконатися в розмірі шкоди, варто провести тест на життєздатність після закінчення заморозків.

Оцінку пошкоджених полів слід проводити не раніше, ніж через три дні після припинення морозу. Щоб уважно роздивитись пошкодження, потрібно в кількох точках поля викопати з десяток рослин, промити їх водою, очистивши від ґрунту.

Частину викопаних рослин розрізати поперек стебла Особливу увагу слід звернути на ростовий вузол і тканини, безпосередньо прилеглі до нього. Непошкоджений вузол росту буде твердим і білим до жовтого кольору. Якщо він буде намоклим від води, а колір матиме від оранжевого до коричневого, то це свідчитиме, що вузол мертвий.

Щоб підтвердити результат спостереження, перенесіть ту частину рослини, що з коренем, у тепле приміщення. Відріжте пошкоджене листя від рослин, але залишіть вузол росту. Накрийте рослини паперовим рушником, змоченим водою. Через певний час, найкраще — через два дні розгорніть рушник і подивіться, чи є нові зелені фрагменти листя, — радить видання.