9 травня 2019, 09:00, Технології

На півдні України є перспективи для вирощування кольрабі

В Україні кольрабі не є популярною культурою, а даремно. Овоч є скоростиглим та невибагливим. Він дуже «зручний», бо його можна вирощувати у ранній, літній та осінній періоди. Найбільш смачними сортами вважаються Венські (біла або блакитна). Ці сорти найменше пошкоджуються хворобами та комахами. Капусту для зимового зберігання висаджують як повторну культуру після ранніх овочів.

Кольрабі культивують двома способами: розсадою та висівом насіння у ґрунт. Для того, щоб отримати найбільш ранню продукцію, вирощують розсаду у парниках, подібно до технології вирощування білокачанної капусти. До речі, рослина має короткий вегетаційний період, що дозволяє отримувати врожай 2-3 рази за сезон, а для раннього врожаю краще обирати зелені форми кольрабі. При культивуванні потрібно знати деякі особливості рослини. Так, наприклад, якщо піддати розсаду передпосадковому загартуванню низькими температурами понад 4 днів, то це може привести до стрілкування рослини.

Також не садять розсаду поглиблено, інакше рослини можуть зацвісти, а формування стеблоплоду скоріш за все затримається. Якщо кольрабі почне цвісти, її товарне використання припиняється, тож урожай знижується й погіршується його якість. Поливати кольрабі необхідно дуже часто, але потроху, ґрунт повинен бути рівномірно вологим, інакше плід може розтріскатися. Краще за все застосовувати краплинне зрошення, бо на півдні України літня сівба збігається з періодом найбільших позитивних температур і низької вологості повітря, тож за нинішніх умов нерегулярності й дефіциту опадів зберегти рослини без цього неможливо.

Важливо не дати перерости плоду кольрабі. Знімною зрілістю стеблоплоду вважається діаметр 8-9 см та вага 90-120 гр. Кольрабі достатньо морозостійка культура (до -100°С), тому на півдні України збирати її можна в найбільш пізні строки. Цей овоч також вирощують і як культуру-ущільнювач. Його висаджують у міжряддях білокачанної капусти. Поки основна культура розростеться, стеблоплоди кольрабі вже будуть зібраними. Прекрасно почуває себе кольрабі і серед помідорів. Висаджують спочатку 2 рослини кольрабі, а потім 1 рослину помідора. Через те, що капусту збирають вже на початку червня, вона не заважає повноцінному розвитку рослині помідора, бо у цей період помідор тільки починає зацвітати. Таким чином, на одній ділянці можна отримати два врожаї.