7 травня 2019, 10:30, Україна

Негода на Хмельниччині завдала значної шкоди полям та городам

У Волочиському районі Хмельницької області через високий рівень опадів з берегів ненадовго вийшла одна з приток Збруча — річка Тарнарудка. Через що від затоплення 28 і 30 квітня постраждали Тарноруди Волочиського району. Також негода завдала збитків селам Постолівка та Зайчики.

Про це повідомляє ye.ua.

За словами першого заступника голови Волочиської міської об’єднаної територіальної громади Олександра Васильченка, рівень води у Збручі фактично залишився без змін. Річка Тарнарудка розлилася через високий рівень опадів лише на кілька годин, а опісля повернулася до своїх берегів. Найбільше збитків завдала не річка, а поверхневий збіг води.

«Через особливості рельєфу дощова вода змила з багатьох гектарів полів ґрунт і понесла його на сільські дороги та подвір’я, які розташовані в низині, — розповідає Олександр Васильченко. — Наразі відомо, що людським оселям не було завдано серйозних збитків. Підтопило кілька будинків у Зайчиках. Зі спорудами, які мають міцний фундамент, все гаразд. Проте потрібно ще зачекати, щоб дізнатися, чи постраждали глиняні хати».

Як повідомив посадовець, найбільше збитків негода нанесла городині, яку вода змила з полів. Дісталося й інфраструктурі. Вже третій день у цих селах ліквідовують наслідки негоди — пробивають труби для водовідведення, техніка розчищає вулиці від ґрунту. Також від намулу потрібно очистити подвір’я місцевих жителів. В деяких дворах він сягає 50 сантиметрів. Проте це поки що важко зробити, бо багнюка й досі залишається надто рідкою.

Серйозних пошкоджень міг зазнати й міст у Зайчиках, з якого частково знесло асфальтне покриття. Наразі його цілісність обстежують працівники служби автомобільних доріг у Хмельницькій області.

«Сьогодні по дворах ходить бригада, яка оцінює збитки нанесені людям. Наприклад, якщо змило засаджений овочами город, ми описуємо його площу й висаджене там селянами. Наш міський голова вважає, що людям потрібно хоча б частково відшкодувати втрати. Можливо нам допоможе у цьому й область», — підсумував Олександр Васильченко.