3 травня 2019, 18:00, Україна

Завданням аграріїв є збереження родючості наших земель — думка

«Тепер маємо завдання — зберегти родючість наших земель. Не кажу примножити, хоч зберегти! Бо те, що робиться з кислотністю ґрунтів — просто жах. Ми вивчили досвід Заходу і мінімізували використання селітри. Замість неї вносимо безводний аміак, який навпаки — розкислює ґрунт. Ми збудували величезне сховище для аміаку, витратили 15 млн USD. Залізницю проклали, купили цистерну і 25 американських агрегатів для внесення. Це один зі способів захистити нашу землю. Інакше буде солончак», — каже Леонід Яковишин.

Він вважає, що потрібен спеціальний державний орган, який би контролював стан українських ґрунтів і зобов’язувати аграріїв розкислювати їх.

«Так, як у Данії. Якщо державний орган перевірить, виявить високу кислотність ґрунту і бездіяльність орендаря в цьому питанні, то той матиме такий штраф, що надовго забуде про оренду. Держава контролює це і водночас допомагає фінансово. А контроль такий, що ви не уявляєте! Там ніхто не може взяти землю, якщо не має спеціальної освіти. Та й то в оренду йому дадуть тільки на рік і подивляться, як працює. Якщо погано — заберуть, навіть якщо її успадкував», — розповідає Леонід Яковишин.

Директор господарства «Земля і воля» зазначає, що станом ґрунтів в Україні займаються наразі лише поодинокі аграрії. А між іншим, якщо дбати про рН ґрунту та вчасно проводити розкислення, Україна мала б зернових не 52 млн т, а мінімум 120, каже він.

«Розкислення потребує десь до 40 % землі нашого господарства. На це потрібні сотні мільйонів гривень їх за рік не зробиш. Цьогоріч плануємо розкислити не менше 6-7 тис. га», — додає керівник господарства.