30 квітня 2019, 13:30, ЗЗР

З отрути павуків хочуть створити біоінсектициди швидкої дії

Сьогодні багато дослідників спрямовують свої зусилля на створення препаратів з інсектицидною отрутою павука. Основним класом токсинів в багатьох павуків є багаті дисульфідом пептиди, відомі як кноттіни, пише agroxxi.ru.

Структура цих міні-білків забезпечує їм виняткову хімічну і термічну стабільність, а також стійкість до протеази. На відміну від традиційних біоінсектицидів, павукові кноттіни є швидкодіючими нейротоксинами.

Крім того, що вони є сильнодіючими інсектицидними засобами, деякі кноттіни мають виняткову таксономічну вибірковістю, вони смертельні для основних сільськогосподарських шкідників, але нешкідливі для хребетних і корисних комах, наприклад для бджіл.

Власна пероральна активність цих пептидів в поєднанні зі здатністю аерозольних кноттінів проникати в дихальні шляхи комах, дає можливість отримати комерційно вигідні і екологічно чисті біоінсектициди. Більш того, було доведено, що трансгени кноттіна можна використовувати для створення стійких до комах сільськогосподарських культур.