26 квітня 2019, 11:20, Світ

Бельгійським науковцям дозволили робити польові випробовування кукурудзи за CRISPR-технологією

Євросуд у липні минулого року ухвалив, що невеликі спадкові зміни (мутації),викликані за допомогою технології CRISPR, не звільняються від законодавства з регулювання ГМО. Однак, існує науковий консенсус щодо того, що ця технологія дозволяє виробляти бажані модифікації сільськогосподарських культур набагато ефективнішим і хірургічно точним способом.

Метод CRISPR може допомогти у створенні культур для досягнення важливих цілей в області сталого розвитку АПК, а саме зниження впливу сільського господарства на навколишнє середовище, підвищення стійкості рослин до кліматичних стресів, поліпшення поживності харчових культур і захист біорізноманіття.

У більшості випадків це включає введення невеликих мутацій, які можуть виникати і в природі. В такому випадку модифіковані культури нічим не відрізняються від традиційних аналогів.

У рослинах кукурудзи пробні мутації індукуються в генах, що беруть участь у відновленні ушкоджень ДНК від впливів навколишнього середовища (висока температура, ультрафіолетове випромінювання, посуха). Завдяки цьому рослини можуть використовуватися в якості біосенсора для швидкої сигналізації про наслідки стресу навколишнього середовища на рівні ДНК.

Слід зазначити, що ці рослини не призначені для подальшого розвитку та не будуть введені на ринок та у харчовий ланцюжок.