6 березня 2017, 11:01, ЗЗР

Чверть засобів захисту рослин в Україні є підробкою

Про ситуацію на українському ринку ЗЗР розповів Михайло Малков, міжнародний консультант ФАО (продовольчої і сільськогосподарської організації ООН), під час Київського агрохімічного форуму. Про це повідомляє Аgronews.ua.

«Частка нелегального ринку в Україні становить мінімум 25%. ЗЗР на вуличних базарах на 90% є абсолютно фальшивими», — сказав експерт.

За інформацією Михайла Малкова, на європейському ринку близько 10% фальсифікату, а в середньому в світі цей показник складає 25%.

Він розповів також про шляхи потрапляння фальсифікату та контрафактної продукції на територію України.

«Ми фіксуємо значне зростання контрафакту і контрабанди ЗЗР через непідконтрольну Україні територію на Донбасі, будь-яка непідконтрольна територія є хабом для контрабанди», — зазначив Малков.

 

Малков повідомив, що ФАО в березні планує запустити в Україні проект спеціального фонду, який дозволить Україні поліпшити ситуацію з нелегальним ринком.

Читати по темі: Захист від підробок насіння та ЗЗР — справа спільна для виробників, споживачів та влади

Проект складатиметься з двох основних напрямків: сприяння Україні в імплементації Роттердамської конвенції та допомоги фермерам, які постраждали від застосування фальшивих пестицидів.

«Багато дистриб'юторів знають, що продають неякісний товар. Ми хочемо провести з бізнесом експертизу, зробити докази для суду і після цього спробувати вибудувати правову позицію щодо захисту інтересів конкретного фермера з метою отримання компенсації за свої втрати», — пояснив експерт.