24 квітня 2019, 08:20, Урожай

Непридатність зрошувальної води стримує розвиток промислового горіхівництва на Півдні

«Горіх дає дуже хороший урожай за достатньої кількості тепла і води. Саме вода є для нас є лімітуючим фактором отримання рясних врожаїв», — заявив агроном-горіховод Захар Курганов.

Експерт каже, що за кліматичними умовами для горіха, по суті, придатна вся територія України. Але все ж існують особливі вимоги по сортам.

«Далеко не всі сорти, які вирощуються на Півдні, придатні навіть для центру України. Для кожного регіону буде своя сортова база. Але, в будь-якому випадку, найкращі, елітні сорти, назвемо їх так, з найкращими смаковими якостями і виходом ядра, все-таки придатні для вирощування на Півдні, а також у Чернівецькій та Закарпатській областях», — коментує агроном-горіховод.

За його словами, на Півдні себе найкраще зарекомендували сорти молдавської, румунської та угорської селекції. Крім цього, є також і поодинокі приклади посадки американських та французьких сортів.

Горіховод підкреслює, що у даних сортів є величезна перевага по врожайності, за якістю плодів, і за попитом на світовому ринку. Таким чином, люди все ж готові йти на експерименти, адже вони розуміють, що це може їм дорого коштувати.

«Якщо горіх продається у вигляді ядра, то в принципі назва і походження сорту нікому не цікаві. Але, якщо горіх продається у вигляді кругляка, то, звичайно, сорт в більшості випадків допоможе його продати. Тому що є загальноприйняті світові бренди, які продаються завдяки своїм іменам», — наголошує Захар Курганов.