18 квітня 2019, 17:35, Посівна

Найбільше кукурудзи цьогоріч посіє Полтавщина

Про плани аграріїв області на весняну посівну розповів Сергій Фролов, директора Департаменту АПР Полтавської ОДА.

За його словами, станом на 12 квітня аграрії завершили підживлення озимих культур, інтенсивно тривають роботи по закриттю вологи, відбувається підготовка ґрунту під посів ярих культур. Окрім цього, практично стартував посів усіх культур.

Він поінформував, що до весняного посіву по всіх категоріях господарств підлягає 1,4 млн га. Основна структура посіву, як і впродовж попередніх років, зосереджена на пізні культури. З-поміж основних сільськогосподарських культур понад 590 тис. га відведуть під кукурудзу на зерно. Це найбільша площа для кукурудзи на зерно в Україні.

Цукровим бурякам в області планують засіяти 32 тис. га Це третій показник у державі. Соняшник планують засіяти на 319 тис. га, сою — на 206 тис. га. За площами посіву сої область займає третє місце в Україні. На картоплю й овочеві культури відводять 83 тис. га, а на кормові культури — 113 тис. га.

«Є невелике збільшення площ посіву кормових культур. Це хороший показник, який демонструє, що робиться ставка на подальший розвиток тваринництва. Крім того, це значне покращення структури ґрунту», — пояснив Сергій Фролов.

За його словами, загалом зерновий клин Полтавщини становитиме 950 тис. га або 55% від структури посівних площ. Водночас це менше на 22 тис. га, ніж у попередньому році, на користь технічних культур.

«За оперативними даними, площа посіву гречки складе понад 3 тисячі гектарів, проса — 2,5 тис. га. По цих продовольчих культурах щороку виникають питання. За сприятливих умов площі їх посіву цілком забезпечать внутрішній попит круп’яних культур в області», — зауважив Сергій Фролов.

Додаючи, що в структурі посіву технічних культур спостерігається збільшення обсягів площ сої, незначне зменшення — соняшнику й цукрових буряків. Обсяги вирощування картоплі й овочів — на рівні минулого року.

Нагадаємо, за даними карти «Посівна Онлайн 2018/19», посівні площі під кукурудзою в поточному сезоні становитимуть близько 4,66 млн га.