18 квітня 2019, 12:35, ЗЗР

Горизонтальне перенесення генів допоможе знизити ризик зараження посівів соняшнику вовчком

Шкодочинність вовчка є дуже високою та залежить від відсотка уражених рослин. Втрати врожаю можуть складати від 10 до 100%. Одна рослина може виробляти до 500 тис. насінин, які здатні зберігатися у ґрунті біля 20 років, пише agro-yug.com.ua.

Вовчок розвивається на коренях в один час з соняшником, бо мініатюрні насіння вовчка проростають та впроваджуються в них. За ствердженням вчених, що проводили багаторічні спостереження, насіння вовчка падають та залишаються в радіусі не більше 1 м від материнської рослини, тому на наступний рік кількість паразиту збільшується. Вовчок витягує з коренів не тільки воду та мінеральні солі, але й органічні речовини.

Існує декілька ефективних засобів боротьби з вовчком, одним з яких є включення у сівозміну рослин — провокаторів, що викликають проростання його насіння та не є рослиною — хазяїном для нього. До таких рослин відноситься сорго, кукурудза та суданська трава, що мають схожі кореневі виділення з соняшником. Насіння вовчка проростає, але у результаті не має куди прикріпитися, тобто позбавлене живлення. Коли запаси енергії рослини закінчуються, вовчок гине.

Іншим дієвим захистом від втрати врожаю є використання сортів, стійких до вовчка. Використання добрив також може допомогти зменшити кількість вовчка на полі. Наприклад, азотні добрива у формі амонійних солей та карбаміду знищують проростки рослини, що паразитує.

Нещодавно вчені виявили, що паразитичні бур’яниродини Заразихові крадуть гени у рослини-хазяїна. Дослідники стверджують, що горизонтальне перенесення генів може допомогти знизити ризик зараження паразитами. Таке відкриття може стати основою для винаходження нової та більш ефективної стратегії боротьби з вовчком.

Читати по темі: Вовчок соняшниковий: боріться і поборете