11 квітня 2019, 15:25, Технології

Буркун білий допомагає в боротьбі з плужною підошвою ґрунту

Це нова культура, яку вивели у США. Завдяки своїй стрижневій системі з великою кількістю розгалужень (основна маса корінців знаходиться у поверхневому шарі ґрунту на глибині 30 см) буркун білий є справжнім «фітоплугом», пише agro-yug.com.ua.

Окрім того, що рослина поліпшує структуру ґрунту, вона чудово збагачує його азотом. При заорюванні буркуну в ґрунт надходить близько 200 кг азоту.

Для боротьби з плужною підошвою багато аграріїв також проводять щілювання — глибоке прорізання ґрунту спеціальною технікою. Тим часом австралійські фермери проблему утворення плужної підошви вирішили за допомогою технології Controlled Traffic Farming (CTF). Суть інновації полягає в керованому русі по полях. Такій підхід дозволяє скоротити площу слідів від машин майже на 14% від площі оброблюваного поля.

Щадні обробки та мульчування, тобто технології, які використовуються в органічному землеробстві, також борються з плужною підошвою. Такий підхід сприяє утворенню здорової ґрунтової біоти, що допомагає створити оптимальні капілярний рух, нормалізувати ґрунтове дихання та здійснювати регуляцію температури.