8 квітня 2019, 18:10, Урожай

Горіх кеш’ю набирає більшої популярності серед садівників

Про це у ході виступу в рамках Національної конференції «Горіхи Молдови: ефективність виробництва і маркетингу» повідомив Андрій Ярмак, економіст інвестиційного департаменту Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН (ФАО), пише agri-gator.com.ua.

Для порівняння, експорт мигдалю росте на 6,4% або 315 млн. доларів на рік, експорт волоського горіха — на 7,8% або 200 млн. доларів щорічно, а експорт фундука — на 3% або 50 млн. доларів на рік. На даний момент питома вага горіха кеш’ю в світовій торгівлі всіма видами горіхів вже досягла 27% і продовжує збільшуватися. Частка мигдалю в даний момент досягає 21%, а волоського горіху і фісташки — по 11%. Частка фундука у світовій торгівлі знизилася до 6% і також має тенденцію до подальшого зменшення.

Головними експортерами горіха кеш’ю в світі є В’єтнам та Індія. Ці країни заробляють на експорті кеш’ю мільярди доларів щорічно і зараз активно нарощують його виробництво. Також основними експортерами кеш’ю виступають Нігерія, Індонезія і Бразилія.

«Що ми знаємо про найбільш популярний горіх в світі? Дуже часто в країнах СНД кеш’ю називали бразильським горіхом, однак це помилкова назва, тому що існує зовсім інший горіх, який носить таку назву. Кеш’ю ж і правда родом з Бразилії, але його назва походить від португальського слова caju. Горіх росте на дереві, а його плід вигляди досить незвично — плодоніжка розростається у вигляді груші. До речі, плодоніжки горіха також вживають в їжу в країнах, де горіх вирощується. Цей плід називається яблуко-кажу або яблуко-кеш’ю», — розповідає експерт.

Цікаво, що сам горіх кеш’ю покритий шкаралупою, під якою є запас токсичного масла. Якщо таке масло потрапить на шкіру людини, то може викликати небезпечні опіки. Тому горіхи кеш’ю не так вже просто добувати: їх очищають від шкаралупи та піддають спеціальній термообробці щоб випарувати масло. Тільки після таких складних процедур вони стають повністю безпечними. Саме з цієї причини горіх кеш’ю в шкаралупі ніколи не продається на відміну від волоських горіхів, фундука та багатьох інших.