8 квітня 2019, 13:25, Посівна

Херсонщина нарощує площі під соняшником на зрошенні

Якщо минулого року культурою в області було засіяно 337 тис. га площ, то нинішньої весни їх планують збільшити до 350 тис. га. Причому площі соняшнику на зрошенні, навіть попри подорожчання води, також зростуть з 27 до 46 тис. га, пише golos.com.ua.

Як зазначають фахівці, нарощувати площі під соняшником доводиться не лише через рентабельність, але й через кліматичні зміни.

«На Херсонщині чи не щороку трапляється осіння посуха. Через це фермери та орендарі не бажають ризикувати — скорочують площі посівів під озимі на користь ярих культур», — відзначив Андрій Неделько заступник директора Департаменту АПР Херсонської ОДА.

Втім, тенденція із «наступом» соняшнику зберігається вже кілька десятиліть. Якщо в 1995 році у степах Таврії його сіяли на 141,9 тис. га, то тепер поля під цю культуру збільшилися ще на 200 тис. га, свідчать дані Головного управління статистики Херсонщини. Тим часом, завдяки використанню дедалі продуктивніших сортів та зрошення, середня врожайність соняшнику також зросла — з 0,84 до 1,62 т/га.