8 квітня 2019, 11:20, ЗЗР

Підживлення озимих кремнієм забезпечить культурам надійний антистресовий захист — експерт

За словами Сергія Адаменка, керівника відділу розвитку продуктів і сервісів мікродобрив UKRAVIT, легкодоступні сполуки кремнію є надзвичайно багатовекторними за своїм впливом на культури. Вони стимулюють ріст і розвиток кореневої системи та вегетативних органів, поліпшують засвоювання елементів живлення, знімають стреси різного походження.

«Особливо добре проявляє себе кремній (Si) за стресів, викликаних повітряною посухою: один атом кремнію (Si) в рослинах може утримувати до 146 молекул води і навіть утворювати внутрішній водний резерв рослин», — розповідає Сергій Адаменко.

З огляду на це, він рекомендує позакоренево підживлювати озимі зернові та ріпак багатофункціональними рідкими кремнієво-калійними добривами Авангард Кремній Біо (марки А та В).

Окрім кремнію та калію, до його складу входять гумінові і фульвокислоти, екстракти морських водоростей і хелатуючий агент (ЕДТА, етилендиамінтетраоцтова кислота). Завдяки поєднанню легкодоступних елементів мінерального живлення та біологічно активних речовин добриво поліпшує стресо-, посухо- і солестійкість культур, підвищує їх імунітет, забезпечує краще проходження обмінних процесів, активізує процеси фотосинтезу, ріст і розвиток кореневої системи. Крім того, препарат формує захисний біокремнієвий екран, який знижує температуру листкової поверхні на 4-5°С, зменшує транспірацію на 20-30% і навіть запобігає ушкодженням спорами грибів та шкідниками, які мають сисний ротовий апарат.

«Позакореневе підживлення озимих культур добривами Авангард Кремній Біо найефективніше проводити у критичні фази їх росту і розвитку, а також у разі прояву різного роду стресів; крім того, їх можна застосовувати й з поливною водою в системах краплинного поливу та малооб’ємної гідропоніки. Обробляти радив би не менше двох разів упродовж вегетації, оскільки з часом вміст кремнію в рослинах знижується через його біологічне розбавлення. Крім того, треба брати до уваги й певні фізіологічні потреби культур: на ранніх етапах росту вони більше потребують кремнієвого живлення, а за формування органів плодоношення і товарного врожаю — калійного», — рекомендує Сергій Адаменко.

Додаючи, що на ранніх етапах росту культури більше потребують структурно-стимулюючого елементу — кремнію, в ці фази потрібно застосовувати добриво Авангард Р Кремній Біо марки В, в якому він превалює. А от для більш пізніх фенофаз підійде добриво марки А: за рахунок високого вмісту калію воно сприяє підвищенню вмісту сухої речовини, цукрів, крохмалю, білків, маси 1000 насінин, натури зерна, його товарності тощо. При цьому, як зазначають в UKRAVIT, Авангард Кремній Біо є рентабельним у застосуванні й забезпечує високу окупність.