8 квітня 2019, 10:25, Урожай

На Півдні повимерзали сади персиків та абрикосів

Враховуючи ранню весну, абрикос та інші кісточкові культури (персик, черешня і навіть деякі сорти сливи) зацвіли на Одещині раніше звичних термінів. Проте, ще з початку квітня в регіоні спостерігалися нічні заморозки, які місцями сягали мінус 6-7°С, пише east-fruit.com.

Такі низькі температури стали згубними для квітів кісточкових культур. Наразі абсолютна більшість садівників регіону досі не мають сучасних систем захисту садів від заморозків. Крім того, холодна погода під час цвітіння перешкоджала запиленню садів бджолами, що також вплине на майбутній врожай.

За словами місцевих садівників, найбільше постраждали абрикоси. В низинах, де скупчується холодне повітря, втрачено практично весь врожай, тим часом, на пагорбах і височинах садівники надіються зберегти хоча б частину врожаю.

Фермери вже зараз заявляють, що ціни на український персик і абрикос в 2019 році будуть високими, адже його пропозиція істотно знизиться. Нагадаємо, саме Одеська область є одним з провідних виробників цих фруктів в Україні.

Що стосується черешні, то тут ситуація дещо краща, адже за попередніми даними в Запорізькій області ночі були холодними, проте не настільки, щоб істотно зашкодити врожаю. Саме Мелітопольський район Запорізької області є провідним регіоном з виробництва черешні в Україні.