4 квітня 2019, 13:40, Світ

Промислове виробництво кукурудзи викликає хвороби та передчасну смерть людей в США — науковці

На думку вчених, виробництво кукурудзи сприяє сильному забрудненню повітря, зокрема, через внесення добрив і пестицидів та через пил, який потрапляє в повітря в процесі обробітку ґрунту.

Про це йдеться в матеріалах нового дослідження під керівництвом Джейсона Хілла, професора інженерних наук з Університету Міннесоти, повідомляє medicaldaily.com.

«Це важливе дослідження, оскільки воно деталізує конкретний внесок різних частин процесу виробництва кукурудзи на забруднення повітря», — зауважила Сюзанна Бауер, кліматолог з Інституту Землі в Колумбійському Університеті.

За даними вчених, на сільське господарство, виробництво добрив, вихлопні гази тракторів та обробіток ґрунту припадає близько 16% всього антропогенного забруднення повітря типу PM2,5 (тверді частинки 2,5 — це атмосферні частки з діаметром менше 2,5 мкм).

Вчені попереджають, що вплив дрібнодисперсного пилу PM2,5 викликає серцево-судинні та респіраторні захворювання, діабет та навіть вроджені дефекти.

Метою дослідження було з’ясувати, як різні етапи виробництва кукурудзи впливають на забруднення повітря в США. Вчені проаналізували кожну стадію процесу і розрахували, яка з них сприяє викидам PM2,5.

«За нашими оцінками 4300 передчасних смертей можуть бути пов'язані з виробництвом кукурудзи. Це близько чверті всіх (пов'язаних із забрудненням повітря) випадків смерті в сільському господарстві. Це суттєво», — зазначив Джейсон Хілл.

Дослідження також показало, що 86% викидів PM2,5 відбувається саме на фермах. Найнебезпечнішою складовою виробництва культури є внесення добрив.

«Аміак від внесення добрив став причиною близько 70% смертей. Як тільки аміак потрапляє в атмосферу, він вступає в реакцію з іншими частинками та утворює PM2,5», — повідомив керівник дослідження.

За оцінками Хілла, шкода здоров’ю, пов'язана з якістю повітря, обходиться США щорічно в 39 млрд доларів. Тим часом на п'ять провідних штатів-виробників кукурудзи — Айова, Іллінойс, Небраска, Міннесота і Індіана — припадає 54% смертей, пов'язаних із забрудненням повітря через виробництво кукурудзи.

Читати по темі: Досвід американських аграріїв