2 березня 2017, 09:15, Технології

Чернігівські агрономи не можуть відмовитись від вирощування картоплі

Про перспективність виробництва картоплі SuperAgronom.com поговорив з чернігівськими агрономами.

Більшість із них зазначають, що рентабельність картоплярства, а, відповідно, і його популярність, в Україні падають. На тій же Чернігівщині багато агрономів вже виключили цю культуру з полів, проте не всі можуть собі це дозволити.

«А що нам іще вирощувати, крім картоплі? В нас на неї вся техніка зав'язана, сховища, робітники — все для вирощування картоплі. Але питання в тому, що немає куди її збути. Минулого року багато хто навіть не викопав всього, що виросло, бо погода не дозволила. Земля була суха, комбайни картоплю просто били, псували. багато було з картоплею грудок землі. На продовольчу картоплю вона не годиться — доводиться мало не вручну перебирати. А здати на переробку немає куди», — розповів один з фермерів Ніжинського району.

Читати по темі: На полях «Мрія Агрохолдинг» залишились незібраними 500 га картоплі

Втім, є й такі агрономи, що говорять про високі перспективи картоплі навіть в нинішніх реаліях. Головна проблема, з їх слів, полягає у відсутності сівозмін та застарілих технологіях вирощування. Господарства, що дотримуються агрономічних рекомендацій і сівозмін, навіть минулого року отримали по 40-45 т картоплі з гектара. Більшість — продовольчої категорії.