4 квітня 2019, 08:30, Україна

В Україні прогнозується нашестя іспанського слимака

За словами Тетяни Далінкової, начальниці відділу прогнозування, фітосанітарної діагностики та аналізу ризиків обласного управління Держпродспоживслужби, слизень смугастий та слизень сітчастий останніми роками стали надзвичайно поширеними майже по всій Україні, передає expres.online.

«Цьому посприяла зміна клімату — тепер у нас характерні теплі та дощові літа, що створює ідеальні умови для розмноження цих слизнів. Зазвичай молюски, що перезимували, масово з'являються на поверхні у травні, втім, є ризик, що цьогоріч вони можуть окупувати городи вже у квітні», — звітує фахівець.

Як зауважила Ганна Ткаленко, кандидат сільськогосподарських наук Інституту захисту рослин НААН, найефективнішим методом боротьби зі слимаками є їх ручний збір.

«Бажано це робити навесні та в першій половині літа, коли паразити невеликі й ще не відклали яйця. Раджу також перед висаджуванням рослин ретельно прибрати довкола ділянки. Щоб захиститися від слимаків, виполюйте бур'яни не лише на ділянці, а й на узбіччі. Не залишайте рослинні рештки на городі — в них слизняки відкладають яйця. З народних методів допомагає також висаджування петрушки — між рядками, по периметру», — розповідає Ганна Ткаленко.

За словами фахівців, слимаки загрожують усім сільгоспкультурам, особливо овочевим і ягідним. Слизні підгризають стебло, виїдають дірки у листках, а на плодах і ягодах роблять заглиблення різної форми та розмірів.