3 квітня 2019, 15:50, ЗЗР

В'єтнам заборонив імпорт гліфосату

В'єтнамський департамент захисту рослин закликав підприємства припинити підписання нових контрактів на імпорт гербіцидів на основі гліфосату. Проте це рішення не стосується продуктів, котрі вже перебувають в обігу країни, передає Kurkul.com.

«Як тільки ми почули другий вирок суду присяжних США про те, що гліфосат пов'язаний з раком, ми випустили документ, який забороняє імпорт нових гербіцидів, що містять цей активний інгредієнт. Буде також видано постанову про вилучення цієї речовини зі списку придатних для використання гербіцидів у В'єтнамі найближчим часом», — зауважив Хоанг Трунга, начальник відділу департаменту захисту рослин.

Департамент також попросив підприємства, організації та приватних осіб відзвітувати про виробництво, продаж і зберігання гербіцидів на основі гліфосату.

За словами Хоанга Трунга, щороку країна використовує близько 30 тис. тонн речовин, до складу яких входить гліфосат. З них 60% в гербіцидах. Куди йдуть решту 40% хімічної речовини, чиновник не уточнив.

До цього В'єтнам неодноразово просив компанію Monsanto та інші американські фірми виплатити компенсацію в'єтнамським громадянам — жертвам, постраждалим від агента Orange (AO), токсичного дефоліанту, що містить змінюючий гени препарат діоксин.

Статистичні дані, опубліковані в'єтнамської асоціацією жертв діоксину, демонструють, що як і раніше понад три мільйони в'єтнамців страждають від наслідків впливу діоксину на організм.