1 квітня 2019, 17:30, Україна

В галузі АПК зберігається кадровий дефіцит

За спеціалізаціями агроном, тракторист і ветеринар співвідношення кількості резюме до кількості вакансій становило менше людини на місце — 0,6. Найбільше у минулому році роботодавці шукали головних агрономів, різноробочих, вантажників, комплектувальників, механіків та технологів, пише lenta.ua.

Окрім цього, українські роботодавці АПК зіткнулись з конкуренцією зі сторони закордонних колег, адже в нашій країні і в Європі сезонні сільгоспроботи збігаються по часу.

Враховуючи аналіз динаміки вакансій за робітничими і виробничим спеціалізаціями, рівень попиту на різні спеціальності у період з 2015 по 2018 роки був дещо неоднорідний.

«Позитивну динаміку демонструють спеціалізації «закупівлі та постачання», «технолог, виробництво і переробка зернових», «інженер, виробництво і переробка зернових», «головний агроном», «управління проектами», «інженер, м'ясо і птахо-переробка», «інженер, виробництво цукру», «вантажник» і «різноробочий». У той час попит знижувався на спеціалізації «контроль якості», «зоотехнік», «головний інженер», «управління цехом» і «керівництво підприємством», — йдеться в повідомленні.

Варто зазначити, що заробітні плати в багатьох спеціалізаціях демонструють позитивну динаміку. Так, платня ветеринарів у минулому році зросла на 50% (в порівнянні з 2017 роком), агрономів — на 80%, трактористів — на 20%.

«З часом значення агросектору буде зростати, а завдання для фахівців цієї галузі зміняться. Це пов'язано зі змінами клімату і необхідністю пристосовувати сільськогосподарські технології до нових сезонним і погодних умов. Галузь поступово переходить від шкідливих добрив і технологій виробництва до більш безпечних для навколишнього середовища. Крім того, в аграрній сфері, як і в інших галузях, проводиться автоматизація та інформатизація підприємств», — додають в «HeadHunter Україна».

Читати по темі: Виробники і дистриб’ютори насіння та ЗЗР увійшли до десятки кращих роботодавців України