1 квітня 2019, 15:30, ЗЗР

Відмова від гліфосату обійдеться Азії в мільярди доларів

Через збільшення витрати на гербіцидний захист, менш ефективний контроль бур’янів та зниження врожайності культур, фермери окремих країн Азії незабаром можуть відмовитись від використання гліфосату, пише news.agropages.com.

У нещодавньому дослідженні Грема Брукса з PG Economics Ltd, вивчалася нинішня ситуація з гліфосатом, причини його застосування і зміни, які можуть виникнути у разі припинення його використання в Азії.

В рамках дослідження розглядалося сім країн: Австралія, Китай, Індія, Філіппіни, Індонезія, В'єтнам та Таїланд. Саме у цих країнах можливі варіанти щодо обмеження використання гліфосату в сільському господарстві.

На думку місцевих фермерів, у разі припинення використання препарату доведеться застосовувати додаткові комбінації гербіцидів та використовувати для знищення бур’янів механічний та ручний способи. Це у свою чергу ускладнить процес боротьби з бур’янами та підвищить витрати на сільгоспвиробництво.

За оцінками дослідження, щорічні витрати на боротьбу з бур'янами в зазначених країнах зростуть на 1,4-1,9 млрд доларів, у розрахунку на 1 га — до 22-30 доларів/га. Значне збільшення виробничих витрат у разі вилучення з ринку гліфосату також серйозно вплине на глобальну конкурентоспроможність місцевих фермерів.