1 квітня 2019, 12:20, Технології

Досліджено, як надмірне живлення фосфором впливає на ґрунтові мікроорганізми

Дослідники з Університету штату Пенн, д-р Терренс Белл і д-р Дженні Као-Ноффін, вирішили перевірити, чи впливає удобрення на мікроорганізми, тобто чи багаторічне удобрення через ґрунтові мікроорганізми здійснює вплив на здоров’я сільськогосподарських культур, передає growhow.in.ua.

За результатами дослідження, виявилось, що у ґрунті, який забезпечений великим вмістом фосфору, стан рослин погіршується, і що більше, ґрунтові мікроорганізми можуть негативно впливати на врожайність культур.

У ході досліджень науковці експериментували з чотирма поколіннями люцерни, які росли в середовищі з різною концентрацією фосфорних добрив. Після досягнення зрілості кожним поколінням, дослідники перенесли невеликі зразки ґрунту з мікроорганізмами з рослинних горщиків з найкращим ростом для наступних саджанців. Далі перевіряли, чи впливає історія удобрення на мікроорганізми навіть після припинення внесення фосфору.

Виявилось, що висока концентрація фосфору впливала на погіршення стану посівів люцерни. Завдяки використанню секвенування ДНК науковці виявили, що склад ґрунтової мікрофлори при високих концентраціях фосфору суттєво відрізнявся.

Дослідники вважають, що дані висновки вимагають додаткових досліджень, але припускають, що удобрення фосфором може мати негативний вплив на продуктивність сільськогосподарських культур, погіршуючи дію мікроорганізмів у ґрунті, що є важливим для здоров’я рослин.