30 березня 2019, 15:00, ЗЗР

З колорадським жуком пропонують боротися за допомогою мікоінсектицидів

Завдяки посиленому метаболізму та підвищеній здатності до виведення токсинів колорадський жук зумів розвинути надзвичайну стійкість до традиційних інсектицидів, пише potatonewstoday.com.

Ентомологи Марк Міленський і Мануель Кампос з компанії BioSafe Systems дослідили явище швидкого зниження ефективності використання традиційних інсектицидів у боротьбі з колорадським жуком.

Виявилось, що різні популяції колорадського жука в різних географічних регіонах розвинули і продовжують розвивати стійкість до приблизно 56 звичайним інсектицидів.

В цю групу входять карбамати, органофосфати, синтетичні піретроїди/піретрини і неонікотиноїди. У науковців є також дані про те, що у колорадських жуків розвивається поведінкова резистентність, це означає, що личинки і дорослі особливо мігрують за межі оброблених ділянок уже з набутою стійкістю до інсектициду.

І хоча на даний час немає єдиного ефективного інсектициду або програми боротьби з шкідником, вчені прагнуть знайти нові стратегії, які дозволять побороти колорадського жука.

Деякі з цих нових інструментів демонструють багатообіцяючі результати. Одним з таких продуктів є мікоінсектицид, до складу яких входить гриб Beauveria bassiana і ботанічні регулятори росту комах, отримані з екстрактів рослин, таким для прикладу є азадирахтин.