31 березня 2019, 13:00, Світ

Досліди канадських вчених щодо парші картоплі дали несподівані результати

Про це пише Potatonewstoday.com.

«Це може призвести до розробки методів, спеціально призначених для боротьби саме з цим видом захворювання. Цей дворічний проект, який буде завершений в 2019 році. Біопестициди будуть оцінені для боротьби з S. stelliscabiei», — повідомила 6 березня на конференції по картоплі в Онтаріо Юджинія Бенкс. 

Звичайна парша є найбільш розповсюдженою ґрунтовою хворобою картоплі по всій території Канади. Парша не знижує врожайність, але робить врожай непридатним для реалізації. 

Все про картоплю на SuperAgronom.com
Читати

В рамках дослідження в 2018 році, що фінансується через Канадське сільськогосподарське партнерство, було зібрано 50 зразків ґрунту з полів, на яких вирощується картопля в різних частинах Онтаріо. Молекулярна технологія виявила чотири види бактерій, що викликають звичайну паршу. Ця технологія виявила наявність токсину такстоміна, який продукується тільки патогенними видами Streptomyces. Крім того,  ґрунтові тести показали, що існує кореляція між поширеними бактеріями парші та рівнями поживних речовин в  ґрунті.

Випробування методом полімеразної ланцюгової реакції (ПЛР), проведене лабораторіями A & L, показало, що 48 полів були заражені паршею звичайною і двома незараженими полями, одне близько Аллістона, а інше близько Садбері. Більшість заражених полів мали кілька видів. Streptomyces stelliscabiei був найбільш поширеним видом, за яким слідують S. scabiei, S. acidiscabies і S. turgidiscabies.

Бенкс зазначає, що в 2018 році на двох полях з високим рівнем S.stelliscabiei і без будь-яких інших видів, ураження паршею становила близько 100 %. Рівні мікро- і макроелементів сильно різнилися. За словами Кевіна Брубахер, генерального менеджера Ради з картоплі Онтаріо, ці результати допоможуть розробити стратегію зниження захворюваності.